Cinema Revoli | Adaptive Reuse 

Client

His Royal Highness Prince Talal Bin Abdul Aziz Al Saud

Location

Downtown Cairo

Area

2,260 m²

Duration

2005

COLLABORATORS:

Project brief

Cinema Revoli is nestled in the heart of Khedive Cairo, just opposite the distinguished Supreme Court building. It occupies a prominent location along 26th of July Street, a vital artery in the city center renowned for its heritage. The design endeavors to rejuvenate the historical ambiance of the area while addressing economic considerations.

The challenge lies in harmoniously combining heritage preservation with economic viability. This balance has been achieved through maximizing space utilization without compromising on aesthetic elegance.

The renovation of the building involved modifications to interior spaces, building facades, and the repurposing of certain areas, all while maintaining the original character and essence of the structure.

Phase

CD

Scale

Building

Discipline

Architecture

Cinema Revoli Interior